Εκτιμήσεις για Αύξηση Κόκκινων Δανείων Κατά 10-15%, στα 77-80 δισ. Ευρώ

Εκτιμήσεις για Αύξηση Κόκκινων Δανείων Κατά 10 15 στα 77 80 δισ. Ευρώ
Εκτιμήσεις για Αύξηση Κόκκινων Δανείων Κατά 10 15 στα 77 80 δισ. Ευρώ

Έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, αλλά και στη θέσπιση του νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα ως εργαλείου ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς δόθηκε εχθές από τους ομιλητές διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα».

Εκτιμήσεις για Αύξηση Κόκκινων Δανείων Κατά 10-15%, στα 77-80 δισ. Ευρώ.

Όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την αναγκαιότητα να κρατηθούν ζωντανές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση συνεργασίας τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως είπε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας.

Θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, όπως σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στον νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου.

Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η πολιτεία για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο διευκόλυνσης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε πως αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 10-15%, στα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός κώδικας να γίνει εργαλείο εξυγίανσης της αγοράς και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη λύση της bad bank εκτίμησε ότι δεν αναμένει υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στην Ελλάδα, εκτός εάν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

«Τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να διοχετευθούν στις βιώσιμες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύθηκε πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο CEO της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα», αλλά και πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα.

Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη, ενώ ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς απάντησε πως «οι βιώσιμες ρυθμίσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν λειτουργεί και η αναγκαστική εκτέλεση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες.

«Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι, «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν που θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης».

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain, κ. Πάνος Παλαιoλόγος, εξέπεμψε “sos” για τον τουριστικό κλάδο, εξηγώντας πως η ελληνική οικονομία βασίζεται άμεσα και έμμεσα σε αυτόν, όπως αποδείχθηκε από την τρέχουσα κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

Δεδομένου ότι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος είναι κατακερματισμένος, εκτίμησε ότι το κεφάλαιο κίνησης που χάθηκε, θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος.

Παράλληλα, ο κ. Παλαιολόγος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τουρισμός θα γίνει και πάλι η ατμομηχανή που θα οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς και στην οικονομία, καθώς δεν υπάρχουν αντοχές απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχει μεγάλα προβλήματα, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις να λάβουν ρευστότητα μετά την απραξία του τελευταίου διαστήματος, λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει εφέτος.

Αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα, εξήγησε πως πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο εξυγίανσης, ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ζήτησε σαφείς προϋποθέσεις με στόχο να «καθαρίσει η αγορά».

Ο ίδιος χαρακτήρισε συζήτηση μιας άλλης εποχής το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank και υποστήριξε την ανάγκη οι τράπεζες να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

www.GreekShares.com/gr/