ICAP – Μελέτη για την Ανεργία και την Απασχόληση

ICAP - Μελέτη για την Ανεργία και την Απασχόληση.
ICAP - Μελέτη για την Ανεργία και την Απασχόληση.

Μελέτη για την Ανεργία και την Απασχόληση διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά, μετά την ελαφρά ανάκαμψη που εμφάνισε την προηγούμενη τριετία 2017 – 2019.

Η αγορά εργασίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας επλήγη σε μεγάλο βαθμό και η ανεργία εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, από το 2014 μέχρι και το 2019 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης.

Η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλαξε πάλι τα δεδομένα και ανέτρεψε τη θετική εικόνα των προηγουμένων ετών με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Η αγορά εργασίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις και από την εφαρμογή έκτακτων μέτρων από την Πολιτεία, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της νόσου Covid-19 που εμφανίστηκε και στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αρνητικές και η χώρα κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%.

Περαιτέρω μείωση κατεγράφη και το α΄ τρίμηνο του 2021 με ρυθμό -2,3% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας συρρικνώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε σε 16,3% το 2020 από 17,3% το 2019.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού της χώρας το 2020, μέρος της οποίας καλύφθηκε από τη ροή ανέργων προς το συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, λόγω του ότι αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Μάρτιο του 2021 το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 16,3% έναντι 16,1% τον περσινό Μάρτιο.

Σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί τελικά η ανεργία το 2021 θα εξαρτηθεί από τους προσεχείς μήνες, καθώς η επιστροφή στην «κανονικότητα» και η ομαλοποίηση της αγοράς ξεκινά από τον Μάιο του 2021 με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας θα διαδραματίσει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν, όπως είναι ο τουρισμός.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να είναι περίοδος ουσιαστικής «επανεκκίνησης» της ελληνικής οικονομίας και σταδιακή επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής.

Κύριοι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή είναι αφενός η βελτίωση του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος και αφετέρου η χρηματοδότηση από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.