Ποιοτικές Βλέψεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποιοτικές Βλέψεις το ΧΑ
Οι συναλλαγές στο ΧΑ γίνονται κυρίως από χαρτοφυλάκια με έδρα το εξωτερικό...

Επεκτείνεται το ενδιαφέρον του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) σε ποιοτικά «χαρτιά», στη διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας και στην έμφαση της εταιρικής διακυβέρνησης, αντιδρώντας έτσι στην κρίση.

Τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου Νίκος Οικονομόπουλος σχολιάζοντας ότι έχουν χαθεί πολλές ενεργές μερίδες στη δεκαετία της κρίσης, ενώ το 92% των ενεργών μερίδων έχει σήμερα αξία μέχρι 9.000 ευρώ.

Παράγοντες της κατάστασης αυτής είναι η πτώση των τιμών των μετοχών και κυρίως των τραπεζών και η ρευστοποίηση για να πληρωθούν φόροι και ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας τη καθολική καταστροφή των ενεργών επενδυτών.

Έτσι, οι συναλλαγές στο ΧΑ γίνονται κυρίως από χαρτοφυλάκια με έδρα το εξωτερικό και μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 8% έχει απομείνει με ικανή επάρκεια χρημάτων για συναλλαγές.

Απέναντι σ’ αυτές τις δυσχέρειες επιχειρείται από παράγοντες της αγοράς, από χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και από απλούς επενδυτές, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα μέσα από την αλλαγή στάσης και συμπεριφορών, προκειμένου να μπορέσει ο θεσμός του ΧΑ να ανακάμψει και κυρίως με στόχο να προκύψουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς είναι η εστίαση του ενδιαφέροντος των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων, σε ποιοτικές εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους και όχι μόνο σε αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως συνέβαινε κατά κόρο στο παρελθόν.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλλει και η σαφής υπεραπόδοση των τίτλων μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης κατά την τελευταία πενταετία, σε σχέση με τις τράπεζες και ορισμένα «βαριά χαρτιά» του ΧΑ.

Ανάλογο μήνυμα προκύπτει και από τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, εκ των οποίων έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια εκείνα που επικεντρώνονται σε επιλεγμένα μικρά και μεσαία «χαρτιά» του ταμπλό.

Ήδη, χρηματιστηριακές εταιρείες προσεγγίζουν εταιρείες χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου να τις αξιολογήσουν και να διευρύνουν την γκάμα των προτάσεών τους προς τους πελάτες τους, ενώ σε ορισμένες από αυτές θεσμικά χαρτοφυλάκια διαπραγματεύονται την αγορά πακέτων από τους βασικούς τους μετόχους.

Η δεύτερη αντίδραση εστιάζεται στη διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων μέσω του ΧΑ, με την προσθήκη εταιρικών ομολόγων και ΑΚΕΣ-ΕΚΕΣ.

Επίσης, σε μια περίοδο όπου αρκετές εισηγμένες ετοιμάζονται για διάφορους λόγους να αποχωρήσουν από το ταμπλό έχουν ξεκινήσει επαφές με υποσχόμενες μη εισηγμένες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να γνωρίσουν καλύτερα το ΧΑ και ενδεχομένως να προτιμήσουν σε βάθος χρόνου να αντλήσουν κεφάλαια από αυτό, είτε μέσω εισαγωγής των μετοχών τους, είτε μέσα από έκδοση ομολόγων.

Η πρώτη επιτυχία της κίνησης αυτής, είναι η επικείμενη έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της βορειοελλαδίτικης ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE.

Πάντως, το σύνολο των παραγόντων της αγοράς αφενός μεν θεωρεί μεγάλης σημασίας ζήτημα την επιλογή υγιών εταιρειών που εφαρμόζουν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και αγοράζονται σε σωστές αποτιμήσεις, αφ’ ετέρου δε, πιστεύει πως οι τιμές των μετοχών θα επηρεαστούν φέτος και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πορεία της εγχώριας οικονομίας, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Πηγή: www.euro2day.gr 
www.GreekShares.gr